10 Ağu 2009

Ramazan'a özel diyet önerileri

Ender saraç örnek ramazan menüsü
-------------------------------------

Dr. Ender Saraç’tan ramazanda sağlıklı beslenmek için örnek ramazan menüsü :

İFTAR:

1 zeytin ya da 1 hurma ile oruç bozulacak, sonra 1 bardak ılık, yarım tatlı kaşığı ballı – az limonlu su içilecek.


Ardından 1 kâse sebze çorbası az sıvı yağlı (domates, posalı mercimek, tarhana)


3–4 dakika ara verilecek, sonra bol beyaz protein (tavuk, balık, hindi, light yoğurt, taze az yağlı peynir, 3 yumurta beyazı ve 1 sarısı ile yapılmış – maydanozlu, lorlu omlet) gibi…


10 günde bir yağsız kırmızı et yenilebilir.


Bol yeşil salata (domates, patates, havuç yok ) ya da Sebze kavurma (şekersiz sebzeler )

ARA:

2-3 saat bekledikten sonra


2-3 parmak taze dil peyniri


1 yeşil elma (kabuklu) , 1 kivi , 3–4 adet ceviz içi ya da 10-11 adet fındık


SAHUR:


5–6 kaşık soyalı müsli


1 bardak ılık light süt , 2 tatlı kaşığı keten tohumu


Ardından 1 adet yeşil elma (kabuklu)


* Haftada 1 iftar serbest


* Haftada 1 ara öğünde cevizli güllaç


* Haftada 1sahur birinde; ıspanaklı ya da pırasalı börek, birini de hafif kahvaltı ya da taze kaşarlı kepekli ekmeğe ya da çavdar ekmeğine tost , yeşil elma


Arada bol sıcak su ve Detoks çayı içmeyi unutmayın !..

------------------------------------------------------------------------------
İbrahim Saraçoğlu Ramazanda beslenme önerileri
----------------------------------------------------


İbrahim Saraçoğlu da Ramazanda sahurda ve iftarda sağlıklı beslenme ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Sahurda beslenme

* Sahurda acıdan,baharattan ve tuzdan uzak durun. Çünkü bunlar sindirimi hızlandırır ve daha çabuk acıktırır.

* Pirinç pilavının yerine bulgur pilavı yiyin. Pirinçte büyük oranda nişasta bulunduğu için, hızla kana karışır. Bu da hem şekerinizin düşmesine, hem de çabuk acıkmanıza neden olur.

* Hamur işlerini ve beyaz ekmek tüketmemeye çalışın. Çünkü kan şekerini hızlı yükseltir ve hızlı düşürür. Onun yerine kepek ekmek tüketirseniz sizi daha uzun süre tok tutar.

* Eğer hipoglisemi şikayetiniz varsa, içinde bol miktarda nişasta bulunan patates tam bir mucizedir. Patates kan şekerini dengeler. Sahurda 2 adet haşlanmış patates yerseniz, hem sizi tok tutar, hem de hipoglisemiyi önler.


* Turşu ve kızartmalardan uzaklaşın.

* Siyah kuru üzümün iri çekirdekli olanını tercih edin. Özellikle çekirdeği çok şifalıdır. Onu yiyin. Eğer şeker hastası iseniz sadece çekirdeğini yiyin.

* Yeşil mercimek, protein bakımından etteki proteine eş değerli tek besindir. Sahurda rahatlıkla yiyebilirsiniz. Ayrıca kolesterolü ve trigliseridi düşürür.

* Zeytinyağı sizi tok tutar.

İftarda beslenme

* İftarı açtığınızda tatlıları çok tüketmeyin.

* Yemekleri bol bol yiyerek mide fesadına uğramayın.

* İftarı bir kase çorba ve bir dilim ekmek ile açtıktan sonra 5-10 dakika yemeğe ara verin.

* Eğer sigara içiyorsanız, iftardan sonra çok fazla sigara içmeniz vücudunuza ani nikotin yüklemenize neden olacağı için, kalp ve damar hastalıklarını tetikler.

* Romatoid artritin tıpta tedavisi yoktur. Romatoid artrit hastaları beyaz ekmek tüketin.


-------------------------------------------------------------------------------------
Taylan Kümeli 'den Ramazan Diyeti


Sahurda ( Kahvaltı yerine )
1. Seçenek: Yağsız kepekli tost ( İki dilim light ekmek ve bir kibrit kutusu peynir)

2. Seçenek: Bir su bardağı ayran ya da diyet süt, domates, salatalık, maydanoz. Yatmadan önce bir porsiyon meyve (muz, incir, üzüm ve kavun hariç)


3. Seçenek: Doyana kadar, bir yemek kaşığı sıvı yağla hazırlanmış sebze yemeği, salata, 200 gr diyet yoğurt ve bir dilim kepekli ekmek


4. Seçenek: Altı yemek kaşığı pilav, makarna, salata, 200 gr diyet yoğurt (haftada bir iki kere bu mönü uygulanabilir.)

İftar saatinde (öğlen yemeği yerine) Bir su bardağı su ile orucunuzu açın. Bir orta boy pideyi sekiz dilime bölerek, bir dilimini alın. Bir kibrit kutusu peynir, iki dilim hindi pastırma ve bir tane zeytin yenilebilir. Arkasından bir kâse çorba, doyduğunuzu hissetmiyorsanız, bir kâse daha içilebilir. İftarı dışarıda yapıyorsanız, küçük porsiyonlar şeklinde ikram edilenlerden alınabilir.

İki saat sonra (akşam yemeği yerine)


1. hafta: Doyana kadar etli veya etsiz sebze yemeği ve 200 gr yoğurt.


2. hafta: İki gün; doyana kadar sebze yemeği ve 200 gr diyet yoğurt. Üç gün; 100 gr ızgara et, tavuk, köfte veya ton balığını tercih edin, yanında mutlaka salata olsun. Bir gün; bir yumurtalı menemen ya da ıspanaklı omlet hazırlayabilirsiniz, yanında 100 gr diyet yoğurt. Bir diğer gün; sekiz yemek kaşığı barbunya, yeşil mercimek, nohut, kuru fasulye gibi bir yemeğin yanında salata ve 100 gr diyet yoğurt.


3. hafta: 2. hafta gibi olacak.


4. hafta: 2. hafta gibi olacak.

* İki saat sonra Yarım paket bisküvi ya da bir porsiyon meyve ve bir adet diyet bisküvi.


Ya da masum bir tatlı:


1. Elma tatlısı: Bir orta boy elmanın kabuklarını soyarak ortadan ikiye bölün ve üstüne tarçın serptikten sonra fırına koyun, pişirdikten sonra üstüne bir tatlı kaşığı ceviz serperek, bir top diyet dondurma koyarak afiyetle yiyin.


2. Diyet sütlü güllaç: Diyet süt ile yapılmış bir börek dilimi büyüklüğünde güllaç yenilebilir.


3. Diyet süt ile yapılmış muhallebi


4. Üç top diyet dondurma


5. Diyet süt ile yapılmış bir kâse diyet puding


6. Bir kâse meyve salatası (bir kivi, elma, armut, ananas, bir top diyet dondurma)

Taylan Kümeli




-------------------------------------------------------------------------------------
Murat topoğlu ramazan diyeti
----------------------------

İftar


Başlangıç


-2 bardak su,(1 zeytin ya da 1 hurma)


-3 tatlı kaşığı ülker mavi-yeşil reçellerinden herhangi biri


-Avuç içi kadar pide


-Bir tabak çorba (domates, şehriye, mantar, sebze) çorba 1 tatlı kaşığı sıvı yağ (zeytin yağı,mısırözü ya da ayçiçeği yağı) ve yağı alınmış et ya da tavuk suyuyla hazırlanabilir.


Buna ek olarak aşağıdakilerden sadece bir tanesi olmak kaydıyla.




Dönüşümlü olarak;


* 100–150 gr. et, tavuk, balık, biftek, deniz mahsulleri, ekmek koymadan hazırlanmış köfte (5–6 tane) ya da,


*Bir tabak haşlama ya da fırınlanmış sebze;ıspanak,mantar,kabak,yeşil fasulye, pazı, enginar, karnabahar v.s. ya da,


*Kuru fasulye ya da barbunya pilaki ya da piyaz (yağsız) ya da


*Makarna ya da bulgur pilavı (1 çorba kâsesi dolusu) üzerine teflon tavada yapılmış yağsız domates + sarımsak sos sıcak bir şekilde konulabilir yanında yoğurt, et, peynir yenmemelidir.




Ek olarak; Her dört yemeğin yanında da sınırsız salata + yoğurt yenilebilir,


-1 tane meyve,1 avuç dolusu ülker mavi-yeşil light pizza kraker yenilebilir.




Sahur veya yatmadan önce



-10 tane ülker mavi-yeşil light (tarçınlı,limon,elma lifli bisküvi,kurabiye ya da çubuk kraker), bununla birlikte: aşağıdakilerden sadece bir tanesi olmak kaydıyla.




Dönüşümlü olarak:



*1 tane yumurta + 1 meyve + yoğurt + peynir veya,


*Haşlama ya da fırında hazırlanmış 1 adet patates


Ek olarak; Ülker mavi-yeşil light 1 adet kek (vanilyalı, kakaolu ya da meyveli). Ayrıca Ülker Mavi Yeşil Vanilyalı ya da kakaolu puding de yağsız Mavi-Yeşil sütü ile hazırlanıp bir kâse yenebilir.




**** İftar ve sahur arasında en az 2 bardak maden suyu (tansiyonu yüksek olanlar ya da böbrek taşı düşürenler için yasak) + 10 bardak su ve diğer sıvılar (çay, kahve) alınmalıdır (şekersiz) Haftada 1 kez 1 adet şekersiz ülker mavi-yeşil çikolata yenilebilir.

---------------------------------------------------------------------------
Muzaffer kuşhan ramazan diyeti
------------------------------


PAZARTESİ:


İFTAR
--------
1 Tabak Mantı
(1 kaşık yoğurt
sarımsak, nane eklenebilir.)
Salata

SAHUR
--------------------
Yağsız et suyu ile yapılacak bir çorba.
1 kaşık yoğurt
(Pirinç, patates, havuç v.s.....)
1 dilim kepek ekmek.

SALI :

İFTAR
---------
Kıymalı yumurta
(200 gr. Kıyma
soğan, biber, domates v.s...
2 yumurta.)

SAHUR
--------------
Pazartesi günün aynısı.

ÇARŞAMBA :

İFTAR
----------
1 Tavuk göğsü ya da 2 But haşlama
Salata
1 dilim kepek ekmek

SAHUR
----------
Yağsız et suyu ile yapılacak pilav
1 kaşık yoğurt

PERŞEMBE

İFTAR
----------
8 Adet ızgara Köfte
(200 gr. Yağsız kıyma)
1 dilim kepek ekmek,
Salata

SAHUR:
-----------
Çarşamba günün aynısı.

CUMA :

İFTAR
----------
3 tane dolma
(kabak, patlıcan, domates v.s.
100 gr. Kıyma
pirinç, soğan, domates, yeşillik
baharat)
1 kaşık yoğurt
1 dilim kepek ekmek

SAHUR:
-----------
1 su bardağı makarna

CUMARTESİ :

İFTAR
--------
200 gr. Biftek ya da Balık
salata
1 dilim kepek ekmek

SAHUR
------------
Peynirli tost.

PAZAR :

İFTAR
----------
Kıymalı sebze yemeği
(100 gr. Kıyma
bamya ya da pırasa veya lahana veya
taze fasulye v.s....
soğan, domates )
salata
1 dilim kepek ekmek

SAHUR
-----------
2 yumurtalı menemen
1 dilim kepek ekmek

NOT:

Yemeklere ek olarak :
- Sınırsız havuç, marul, salatalık
- 1 dilim kepek ekmek
- diyet kola

Yemeklerden sonra :
- Ihlamur, soda, çay, kahve (şekersiz veya tatlandırıcı kullanılarak)
- 1 adet elma ya da portakal veya armut.


Ramazan haricinde


sahur yemekleri öğlen yenebilir,
İftar akşam öğünü yerine geçer....

Her gün mutlaka 1 saat spor yapılmalı.

Muzaffer Kuşhan diyeti

Hiç yorum yok:

Yasal Uyarı

YASAL UYARI

Bu sitedeki bilgiler tavsiye niteliğinde olup tedavi amaçlı değildir. Uygulamaların sorumluluğu site sahibine ait değildir. Sağlık sorunlarınız için mutlaka bir hekime danışınız.Hekiminizin verdiği ilaçlar var ise mutlaka kullanınız.Hekime gitmeden ve teşhis koydurmadan şikayetiniz ne olursa olsun, buradaki bilgiler ile kendi kendinizi tedavi etmeye kalkışmayınız. Buradaki bilgilerin kesinlikle bir hastalığı teşhis amacı yoktur.

ALTERNATİF TIB

Son çeyrek yüzyılda modern yaşam tarzının getirdiği, kötü beslenme, hareketsizlik ve stres etkileri yaşamımızın dengesini alt üst etmiş durumdadır. Bu gibi nedenlerden dolayı çağımızda hastalıklarda artışlar görülmüştür. Tıp ilerlemesine rağmen, her derde deva olamamıştır. Bu gelişmeler üzerine asıl çarenin doğada olduğu anlaşılmıştır. Eskiden "kocakarı ilaçları" olarak tabir edilen yöntemlerin, günümüzde Alternatif Tıp inceleme alanına girmesi ile bitkilerin vucudumuz üzerindeki olumlu etkileri de kanıtlanmıştır. Doğadaki meyveler,sebzeler, baharatlar ve şifalı bitkiler bizlere doğanın bir hediyesi, yaradanın bir ikramıdır. Bizim bu ikramdan yararlanmamız alternatif tıbbın ortaya çıkışına ortam hazırlamıştır.