8 Nis 2009

Çörek Otunun Faydaları ve Nasıl Kullanılır ?


Hz.Muhammed’in (s.a.v.) yüzyıllar önce işaret ettiği çörek otu araştırıldıkça mucize üstüne mucize ortaya çıkıyor. İşte Türk ve Alman Bilim Adamlarının yaptığı araştırma sonuçları ile çörek otunun tedavi ettiği hastalıklar. Dr. Ahmet Toptaş anlatıyor.

Çörek Otunun Faydaları
Topraktan gelip toprağa doğru giderken yaşadığımız hayat boyunca hiç hastalanmadan yaşamanın yolu bize asırlar önce öğretilmiş. Tüm insanlar için hayat anne karnında başlıyor. Peki anne adayları hamilelikte bebeklerini sağlıklı bir hayata nasıl hazırlar, genç kızlar kendilerini sağlıklı bir anneliğe nasıl hazırlar, buluğ çağındaki çocuklar bu çağı sorunsuz atlatıp sağlıklı bir delikanlılığa nasıl geçebilirler?

Yüksek tansiyon, yaşlılık, şeker hastalığı, yüksek kolesterol, fazla kilo, romatizma, astım, alerji ve diğer kronik hastalıklara maruz kalanlar derdinizin devası çörek otunda.

İşte çörek otu ile ilgili merak edilen tüm soruların cevapları.

Çörek otu üzerine bir kitap yazdınız, neden çörek otu?

İstanbul Üniversitesinden emekli oldum, emeklilikten sonra da bilimsel çalışmalara devam ettim. Üniversitedeki hocalarla yeni bir bilimsel çalışma yapmak üzere anlaştık ve proje hazırlamaya başladım, epeyce de yol aldım. Alman sitelerinden bilgi alırken tesadüfen Peygamber Efendimiz’in bilinen hadisi ile karşılaştım "Çörek otunu yemeye devam ediniz, onda ölümden başka her derde şifa vardır." Bunun bir tesadüf olduğunu, Alman veya diğer Müslümanların yazmış olabileceğini düşündüm. Ancak bir merak sardı ve birkaç siteye daha baktım, sonra 500 kadar siteye daha baktım, istisnası yok hepsinde aynı hadis-i şerif var. Bir Müslüman olarak ramazanda pidenin üzerinde birkaç tane çörek otu görürken, Almanlar şifasını sürüyor diyerek utandım, elimdeki projeyi bıraktım ve çörek otu kitabını yazmak için kolları sıvadım, çok şükür kitap tamamlandı ve basıldı.

Çörek otu’nun şifasını Peygamber Efendimiz asırlar önce bize bildirmiş ama biz neden çörek otuna gereken önemi veremedik ve yine neden yabancı Bilim Adamları bizden önce davrandı?

Bilimsel çalışmalara bakıldığında, çörek otu hakkında dünya üzerinde yapılan bilimsel çalışmaların % 20'si Türk bilim adamları tarafından gerçekleştirilmiş. Bu çok gurur verici bir durum. Bu bilgilerin halkımıza yansımaması medyanın marifeti ve tebrik etmek lazım, aleyhimize de olsa bunu başarmışlar. Bilindiği gibi iletişim kanalı meyde organlarıdır, herkesin bilgi edinme kaynakları yok, medya ne verirse onu alıyoruz.

Burada toplumun kanaat önderlerinin rolü ve halkımızın duyarlılığı da göz ardı edilmemelidir, her şeyi medyaya yükleme durumuna da düşmememiz gerekir. Bir ayette “Peygamber kendiliğinden bir şey söylemez, iletilmesi istenen şeyleri bildirir” buyrulmaktadır. Bu konudaki hadis-i şerifi dikkatle incelediğimiz de, Rabbimiz bize direkt olarak şifa kaynağını göstermektedir. Bu ifadeleri bazı kişilere söylediğimde yüz ifadelerinden istenildiği düzeyde algılayamadıklarını da gözlemliyorum. Onun için her şeyi medyaya yüklemeyelim, ifadesini kullanmıştım.

Bilimsel açıdan hangi hastalıkları tedavi ettiği kanıtlandı?

Çörek otu kitabının giriş bölümünde 200 kadar bilimsel çalışmanın kaynaklarını verdim. Bu kaynakların önemli bir bölümü İngilizcedir, aslına sadık kalmak ve merak edenlerin kolaylıkla ulaşabilmesi için bu şekilde verdim. Bu kaynaklardan da görülebileceği gibi Bütün hastalıklarda kullanılabileceği kanıtlandı. Bunu şöyle izah etmek gerekir: Tıp biliminin tek dayanağı insan vücudunun kendi kendini tedavi edebilme gücüdür, dışarıdan ancak destek verilebilir, vücut yardımcı olmuyorsa yapılabilecek pek fazla bir şey yoktur. Bu açıdan bakıldığında çörek otu bağışıklık sistemini dengeleyerek ve güçlendirerek, vücudun yek başına hastalıklara karşı meydan okumasını sağlamaktadır diyebiliriz.

Önemli hastalıklar arasında yer alan yüksek tansiyon, yaşlılık, şeker hastalığı, yüksek kolesterol, fazla kilo, romatizma, astım, alerji ve diğer kronik hastalıklarda çörek otu başarıyla kullanmaktadır.
Ayrıca İstanbul Üniversitesinde önceki yıl başlayan meme kanseri tedavisinde çörek otu kullanımı ile ilgili bilimsel çalışmayı da hatırlatmak isterim.

Hastalıklardan korunmak, bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için ne kadar süre ve nasıl kullanmalıyız ?

Tıp bilimi felsefesinde bir ideal vardır: "En iyi ilaç aynı zamanda gıda olmalıdır, en iyi gıda aynı zamanda ilaç olabilmelidir." Bu anlayışa en iyi çörek otu uyuyor. O nedenledir ki çörek otunu bir gıda olarak düşünülmesi ve sürekli olarak tüketilmesi lazım gelmektedir. Çoğu gıda maddesinden ucuz oluşu, kolay bulunabilmesi, şifa etkisinin yanında çok yüksek gıda değerinin de bulunması çörek otunu ekonomik bir gıda ve şifa maddesi yapmaktadır.

Çörek otunu ilk kullanmaya başlayanlar 6-8 ay boyunca düzenli olarak yemelidir. Daha sonraki yıllarda 6 ay süreli olarak kullanılabilir. Kendim de kullandığım için önerim, daha sonraki yıllarda haftada 5 gün sürekli olarak kullanmak daha iyi geliyor, birkaç ay ara verildiğinde vücut tekrar istiyor, bunu da doymama şeklinde belli ediyor, çörek otu kullanmaya başlandığında doymama hissi ortadan kalkıyor.

Çörek otunun etkisinin artması ve lezzet duygumuza uygun düşmesi açısından yeni bir kullanım şekli geliştirdim. Bu kullanım şekli şu anda sadece ülkemizde biliniyor. Yeni kullanım şeklini geliştirmemde yakın çevremdeki kullananlar etkili oldu. Kullanırken özellikle çocuklarda karşılaştıkları sorunlar belirleyici oldu.

Yeni kullanım :

Yetişkin bir kişi için 1 haftada kullanılacak miktar olarak, 100gr. Çörek otu öğütülür ve bekletilmeden,100-150gr. Pekmez ve 200gr. Tahinle karıştırılır. Sabahları bir tatlı kaşığı miktarında tüketilir.

Not: Çocukların isteyerek yemesi için karışıma 25gr. Kakao ilave edilebilir.

Çocukları hastalıklardan korumak için annelere bir formül önerebilir misiniz?

Anne deyince ergenlik dönemine giren kız çocuklarından itibaren düşünmek gerekir.
Ergenlik döneminden önce çörek otu kullanılmaya başlanırsa, bütün hormon dengeleri sağlanacağı için hem gençlerimiz hem de aileleri rahat ederler. Ergenlik dönemi sıkıntıları bilinmektedir, çörek otu kullanarak bu dönem hem sıkıntısız geçer hem de sağlıklı anne adayları yetişmiş olur.

Hamilelikten önce 6-8 ay süreyle çörek otu kullanılırsa, hamile kalındığı öğrenildiğinde çörek otu kullanımına ara verilir, doğuma 1 hafta kala tekrar başlanır, emzirme süresi boyunca kullanılır ve emzirme süresi mümkün olduğunca uzatılmalıdır. Böylece anne ve çocuk sağlığı korunmuş olur. Hamilelik ve emzirme döneminde ilaç kullanımı modern tıpta bir kural olarak istenmez. Çünkü çocuk gelişimi çok özel bir durumdur, her müdahale az veya çok zarar verir. Bu zarardan korunmak için hamileliğe hazırlık çok özel bir zorunluluktur, bu şekilde hamilelik ve emzirme dönemi çok daha rahat geçer.

Çocuklarda en fazla ne kadar süre kullanılmalı, ne kadar zaman ara verildikten sonra tekrar uygulanabilir?

Çocuklarda kullanım süresi yetişkinlerde olduğu gibidir. Yaş gruplarına göre kullanım miktarları değişir.

Yetişkinlerin kullandığı miktar üzerinden:

2 ila 5 yaş arası üçte biri
5 ila 12 yaş arası yarısı
12 yaşından sonra yetişkinler kadar.


Tohum olarak mı, yoksa öğütülmüş olarak mı kullanmak daha etkili?

Tane olarak çörek otunun yüzeyi mumla kaplı olduğu için sindirilemez. Çörek otu, öğütülmüş olarak hazır satılan şekilde kesinlikle yenmemelidir, çok zararlıdır, sadece haricen kullanılabilir. Yemek üzere hazırlanan çörek otu yeni öğütülüp bekletilmeden tahin ve pekmeze karıştırılmalıdır.

Çörek otunun yan etkileri var mı?

Binlerce yıllık kullanım sonuçlarına göre çörek otunun hiçbir yan etkisi görülmemiştir, bu durum yapılan çok sayıdaki bilimsel çalışmalarla da kanıtlanmıştır.

Sadece kanser tedavisinde bazı hallerde (ışın tedavisi) çörek otu kullanımına ara verilmesi istenebilir.

Çörek otu kullanırken herhangi tedavi görülüyorsa tedavi etkilenmez, çörek otu kullanımına devam edilir.

Çörek otu omega-3 ve omega-6 yağ asitlerini yeterli miktar ve oranda ihtiva ettiğinden kullanım sırasında takviye olarak belirtilen bu yağ asitleri alınmamalıdır.

Çörek otu kan şekerini düşürdüğü için kan şekeri düşük olanlar gerekli tedbiri almalıdır.

Fırında veya sıcak suda ısınma ile çörek otunun etken maddesinde bir eksilme olur mu?

Mutfakta çörek otu koku ve lezzeti için kullanılır. Belirtilen kullanım miktarlarına mutfaktaki uygulamalarda ulaşılamaz ve sadece baharat kullanımı gibi düşünülebilir. Mutfaktaki kullanım şeklinde çok değerli şifa kaynağı olan uçucu maddeleri buharlaşarak kaybolur. Bu uçucu maddeler buhar banyosu yoluyla solunarak astım ve kanser gibi hastalıklarda destek olarak uygulanmaktadır.

Çörek otu yağı da cilt ve saç bakımında, romatizmalı ağrılarda çok kullanılıyor, yağını haricen sürmenin yanında aynı anda tohumunu da tüketmek etkiyi arttırır mı?

Daha önce de belirtildiği gibi esas olan vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmektir, buda genellikle çörek otu yenerek sağlanır. Önemli hastalıklarda dâhilen yenir, haricen deriye sürülür ve buhar banyosu yoluyla solunur, böylece çok yönlü olarak vücuda destek verilmiş olur. Kitapta bu kullanım şekilleri ayrıntılı olarak belirtilmektedir.

Saç dökülesi ve beyazlamasına karşı çörek otunun etkili olduğunu biliyoruz, ancak etkisini uzun sürede gösteriyor ve bilinçsizce kullanılıyor! Bilinçli kullanım nasıl olmalı, yıpranmış ve beyazlamış saç bakımı için bize bir formül verebilir misiniz?

Bu sorudan çörek otunun çok genç yaşlardan itibaren kullanmanın önemi ortaya çıkıyor. Koruyucu olarak çörek otunun kullanılması tedaviden kolay, ucuz ve zahmetsizdir.
Saçlara çörek otu yağı sürülerek saç diplerine parmak uçlarıyla hafifçe masaj yapılabilir. Günaşırı saçlar yıkanıp kurutulur, çörek otu yağı ile saç ve saç diplerine 5 dakika masaj yapılır, 30 dakika sonra yıkanır. Bu şekilde saçlı deri bakımı yapılmış olur, saç dökülmelerine de iyi gelir. Bunun yanında 3 çorba kaşığı öğütülüş çörek otu tohumuna 1 çorba kaşığı sirke ve 3 çorba kaşığı zeytinyağı iyice karıştırılır. Bu karışımla günaşırı saç diplerine hafifçe masaj yapılır, 30 dakika sonra yıkanır. Çörek otu dâhilen yenirken bu etkiler daha belirli olur.

Çörek otunu ve yağını satın alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Çörek otu tohumu 2-3 mm uzunluğunda mat olmayan siyah renklidir, parmaklar arasında ovulduğunda hoş bir koku (muskat-rezene) verir. Çok küçük taneli çörek otu elek altı olabilir, bu kalitesini düşürür. Çörek otu tohumu öğütüldüğünde bekletilmemelidir, yağı hassas olduğu için çabuk oksitlenir ve sıhhate çok zararlı hale gelir. Bu nedenle çörek otu öğütülünce bekletilmeden tahin ve pekmeze karıştırılmalıdır. Öğütülmüş olarak hazır satılan çörek otu kesinlikle yenmez, sadece haricen kullanılabilir veya buhar banyosunda kullanılabilir.

Çörek otu yağı içilecekse açık parlak sarı renkli, kolay akıcı, dibinde tortu olmayan, tadı ve kokusu hoş olan ürünler tercih edilmelidir. Bu özelliklere uymayan çörek otu yağı içilmez, sadece haricen kullanılabilir.

kaynak:iyibilgi.com

Hiç yorum yok:

Yasal Uyarı

YASAL UYARI

Bu sitedeki bilgiler tavsiye niteliğinde olup tedavi amaçlı değildir. Uygulamaların sorumluluğu site sahibine ait değildir. Sağlık sorunlarınız için mutlaka bir hekime danışınız.Hekiminizin verdiği ilaçlar var ise mutlaka kullanınız.Hekime gitmeden ve teşhis koydurmadan şikayetiniz ne olursa olsun, buradaki bilgiler ile kendi kendinizi tedavi etmeye kalkışmayınız. Buradaki bilgilerin kesinlikle bir hastalığı teşhis amacı yoktur.

ALTERNATİF TIB

Son çeyrek yüzyılda modern yaşam tarzının getirdiği, kötü beslenme, hareketsizlik ve stres etkileri yaşamımızın dengesini alt üst etmiş durumdadır. Bu gibi nedenlerden dolayı çağımızda hastalıklarda artışlar görülmüştür. Tıp ilerlemesine rağmen, her derde deva olamamıştır. Bu gelişmeler üzerine asıl çarenin doğada olduğu anlaşılmıştır. Eskiden "kocakarı ilaçları" olarak tabir edilen yöntemlerin, günümüzde Alternatif Tıp inceleme alanına girmesi ile bitkilerin vucudumuz üzerindeki olumlu etkileri de kanıtlanmıştır. Doğadaki meyveler,sebzeler, baharatlar ve şifalı bitkiler bizlere doğanın bir hediyesi, yaradanın bir ikramıdır. Bizim bu ikramdan yararlanmamız alternatif tıbbın ortaya çıkışına ortam hazırlamıştır.